Werkwijze

Waarden van de praktijk

alt Stay close to nature and its eternal laws will protect you.
Dr. M. Gerson
alt Elke genezing is een zelfgenezing.
Drs. W.D. van der Vegt

SFA

Een coherent hart betekent dat er harmonie is tussen hoofd en lichaam, verstand en gevoel, linker- en rechterhersenhelft. Uw hart vormt de verbinding. En dat is dé manier om stressgevoelens de baas te blijven. Het hart is sterker dan het hoofd. Het hart reageert veel eerder op gebeurtenissen om ons heen dan onze hersenen. Emoties zijn veel krachtiger en sneller dan gedachten!

Op grond van de informatie van het hart worden in de hersenen allerlei biochemische en elektrische reacties in gang gezet, waaronder de bloeddruk, de ademhaling en de aanmaak van stresshormonen bijvoorbeeld.

Hartslagvariabiliteit – HRV

De communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van het hartritme. Het hart klopt namelijk niet helemaal regelmatig. Er zitten verschillen tussen de intervallen van de hartslagen. En dat is goed. Een volledig regelmatige hartslag wijst namelijk op het niet goed functioneren van het hart, wat kan duiden op (of kan leiden tot) ziekte. Een zekere mate van variabiliteit is dus gezond.

De variabiliteit hangt weer samen met de ademhaling. Wanneer de ademhaling zich verdiept en langzamer wordt, sturen zenuwen een boodschap naar het hart. Het gevolg is dat de hartslag daalt. Een diepe rustige ademhaling heeft dus effect op de hartslag en ook op de hartslagvariabiliteit. Een gezond hart vertoont veel variatie in hartslag en ritme. Dit laat zien dat het hart zich soepel aanpast aan veranderende behoeften.